Vizualizace 3D modelů měst na webu - Herman, Lukáš, 1987- (2014)
Tato rigorózní práce se věnuje vizualizaci 3D modelů měst ve webových prohlížečích. Rešeršní část práce je složena z rozboru kartografických zásad pro 3D vizualizaci prostorových dat a z přehledu metod a technologií užívaných v oblasti konstrukce a vizualizace 3D modelů. Důraz je kladen na technologie webové. Dále byly sestaveny typologie existujících modelů měst a přehled jejich možných aplikací. V rámci praktické části byla sestavena analýza požadavků, na základě této analýzy byly testovány a srovnány dostupné 3D webové technologie. Pro implementaci vlastní webové aplikace byla zvolena knihovna X3DOM. Pomocí této technologie byla vytvořena webová aplikace zobrazující dvě varianty 3D modelu brněnské městské části Nový Lískovec. První varianta znázorňuje hlukovou zátěž, druhá varianta obsahuje realistické textury. V textu práce je popsáno zpracování dat i implementace funkcionality aplikace.