Problematika diagnostiky černého kašle - Mikešová, Romana (2014)
Cílem předkládané práce je shrnutí a prezentace výsledků diagnostiky Bordetella pertussis (BP) a Bordetella parapertussis (BPP) metodou real-time PCR a sérologickými testy. V letech 2008-2010 bylo vyšetřeno na možnou přítomnost onemocnění pertusí 73 pacientů Oddělení klinické imunologie a alergologie Centra imunologie a mikrobiologie Zdravotního ústavu se sídlem v Ústí nad Labem, vybraných dle kritérií WHO a ECDC, tj. s perzistencí kašle déle než 2 týdny. Do souboru pacientů s prokázanou infekcí BP a/nebo BPP bylo zařazeno 42 jedinců rozdělených do dvou skupin: průkaz onemocnění metodou PCR (skupina A, n = 19), průkaz onemocnění pouze sérologickými metodami (skupina B, n = 23), přičemž pacienti ze skupiny A v 10 případech (52,6 %) vykazovali rovněž pozitivitu protilátkové odpovědi. Z uvedených výsledků je zřejmé, že pertuse by neměla být opomíjenou infekcí. Zvýšená informovanost zdravotnické veřejnosti spolu se zkvalitněním laboratorních postupů mohou pomoci v budoucnu odhalit vyšší pr