Simulační metoda v rozvoji komunikační kompetence v odborném anglickém jazyce u studentů vyšší odborné školy zdravotnické - Schormová, Zdeňka (2014)
Disertační práce se zabývá výzkumem rozvoje komunikační kompetence v odborném anglickém jazyce metodou simulace u studentů vyšší odborné školy zdravotnické. Jejím cílem je ověřit použitelnost metody simulace při výuce odborného anglického jazyka k rozvoji komunikační kompetence studentů, posílení jejich aktivního podílu na procesu učení a zjistit postoje studentů k používání této výukové metody. Základem výzkumu je podrobné rozpracování teoreticko-metodologických východisek v oblasti komunikační kompetence, zdravotnické angličtiny a simulace jako výukové metody. Pro vlastní výzkum byl zvolen kvantitativní přístup s využitím experimentu ve třídě na vzorku 102 studentů. Pro použití ve vlastním experimentu bylo vypracováno deset podrobných simulačních úloh z oblasti zdravotnické angličtiny. Jako výzkumné nástroje byly použity dotazníky, písemný test, počítačový adaptabilní test a ústní zkoušení. Kromě vlastních výsledků studentů byly monitorovány i jejich názory na výuku pomocí simulací