Inkluze v základní škole: Vývoj a ověřování evaluačního nástroje - Tannenbergerová, Monika, 1982- (2014)
Předkládaná disertační práce se zabývá spravedlností a jejím logickým vyústěním do konceptu inkluzivního vzdělávání. Ústředním cílem práce je vývoj a ověření evaluačního nástroje do základních škol v České republice v oblasti inkluze. V první kapitole jsou shrnuta teoretická východiska. Pro přehlednost a zevrubnost představujeme východiska filozofická, historicko-pedagogická, právní a ekonomická. V druhé kapitole vysvětlujeme, co si pod pojmem inkluzivní vzdělávání lze představit. Na příkladu finského školství se snažíme ukázat, jak takovýto systém základních škol funguje. Věnujeme se zde názorům různých cílových skupin na problematiku inkluzivního vzdělávání s pomocí metody focus group. Poukazujeme na inspirace a možnosti, které již v současnosti inkluzi na školách umožňují a v předkládané analýze situace v ČR se zaměřujeme na identifikaci překážek a rizik spojených se zaváděním inkluzivního vzdělávání do praxe.Za nejpřínosnější část práce považujeme třetí a poslední kapitolu, ve kter