Fast methods of charge calculation - Novotná Jiroušková, Zuzana (2014)
Jednou z metod určených pro rychlé výpočty atomových bodových nábojů je ekvalizační metoda EEM. Jejímu použití předchází náročný proces parametrizace, který byl v rámci této práce uskutečněn s využitím atomových bodových nábojů získaných pomocí ab initio a DFT metod s využitím Hartree- Fockovy metody a funkcionálů BP86, PW91, BLYP, PBE, B3LYP a M06-2X. Pro parametrizaci byly použity testovací sady molekul z databází experimentálních a počítačově určených struktur. Samotná parametrizace byla provedena s využitím několika schémat pro výpočet nábojů, jako jsou Mullikenova populační analýza (MPA) a přirozená populační analýza (NPA) a také nábojů získaných z elektrostatického potenciálu s využitím Merz-Kollmanova a ChelpG schématu. Takto získané EEM náboje byly testovány a ukázalo se, že dosahují lepších výsledků než dosud publikované parametry. Součástí práce bylo též testování nového přístupu k parametrizaci, kdy jsou parametry získávány přímo z elektrostatického potenciálu. Tato nově vyv