Promýšlet Veliké Srediště. Etnologická brikoláž sociokulturních aspektů života krajanů v jižním Banátu - Pavlásek, Michal, 1983-; Válka, Miroslav, 1951-; Masarykova univerzita. Ústav evropské etnologie (2013)
Disertace představuje klasické výzkumné téma etnologie - výzkum krajanské komunity (resp. komunit) na území Banátu, konkrétně v obci Veliké Srediště. Zároveň se téma pokouší nahlížet netradičně, jiným způsobem. Představuje snahu o jisté vybočení ze současného krajansko-migračního diskurzu. Činí tak především svým pokusem vymezit se vůči převládajícím tendencím hodnotit českou menšinu na Balkáně, a v zahraničí obecně, z pozic spjatých s metodologickým nacionalismem (methodological nationalism). Dosavadní studium lokálních krajanských komunit reprezentuje přístup, který jednotlivé sociální skupiny hodnotil primárně jako externí příslušníky českého národa. Práce s tímto přístupem polemizuje prostřednictvím pestré škály analyzovaných strategií skupiny reformovaných evangelíků a katolíků původem z českých zemí. Ti v několika migračních vlnách opouštěli zejména region jižní Moravy, aby svoji další existenci spojili s jižním Banátem (Vojvodina, Srbsko), který byl dobově rovněž součástí habsbu
The dissertation introduces classic subject of study in ethnology - research of compatriot community, or communities within the Banate area, in Veliko Središte village, to be precise. It is also trying to grasp the subject from an unusual, different point of view. This means an attempt to somehow digress from current compatriotic-migration discourse. The attempt consists in trying to define itself compared to prevailing tendencies to judge Czech minority in the Balkans, and abroad in general, from positions linked to methodological nationalism. The existing research into local compatriot communities represents an attitude that has evaluated individual social groups primarily as external members of Czech nation. The dissertion argues this attitude through a wide range of analysed strategies of a group of reformed Protestants and Catholics originally coming from the Czech lands. They would leave mostly the region of South Moravia in several migration periods to connect their further exi
Vedoucí práce: Miroslav Válka
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Filozofická fakulta, 2013
Keywords: 19.-20. století; Češi -- Srbsko -- 19.-20. století; etnografický výzkum; evangelíci a katolíci -- Srbsko -- 19.-20. století; imigranti -- Srbsko -- 19.-20. století; krajané -- Srbsko -- 19.-20. století; Czechs; ethnographical research; Evangelicals and Catholics; fellow-countrymen; immigrants; Veliko Središte (Srbsko); Veliko Središte (Serbia); disertace; dissertations