Promýšlet Veliké Srediště. Etnologická brikoláž sociokulturních aspektů života krajanů v jižním Banátu - Pavlásek, Michal, 1983- (2013)
Disertace představuje klasické výzkumné téma etnologie - výzkum krajanské komunity (resp. komunit) na území Banátu, konkrétně v obci Veliké Srediště. Zároveň se téma pokouší nahlížet netradičně, jiným způsobem. Představuje snahu o jisté vybočení ze současného krajansko-migračního diskurzu. Činí tak především svým pokusem vymezit se vůči převládajícím tendencím hodnotit českou menšinu na Balkáně, a v zahraničí obecně, z pozic spjatých s metodologickým nacionalismem (methodological nationalism). Dosavadní studium lokálních krajanských komunit reprezentuje přístup, který jednotlivé sociální skupiny hodnotil primárně jako externí příslušníky českého národa. Práce s tímto přístupem polemizuje prostřednictvím pestré škály analyzovaných strategií skupiny reformovaných evangelíků a katolíků původem z českých zemí. Ti v několika migračních vlnách opouštěli zejména region jižní Moravy, aby svoji další existenci spojili s jižním Banátem (Vojvodina, Srbsko), který byl dobově rovněž součástí habsbu