Operační řešení intraartikulárních zlomenin proximálního humeru - Pikula, Radek, 1979- (2013)
Cílem této práce je porovnání funkčního výsledku jednotlivých metod osteosyntéz i konzervativního řešení s ohledem na věk pacienta. V naší studii jsme si položili 3 otázky. 1. Jsou zlomeniny C 1.1, C 1.2, C 1.3, C 2.1 indikovány ke konzervativní terapii? 2. Jsou zlomeniny C 2.2, C 2.3, C 3.1, C 3.2, C 3.3 pod 65 let věku pacienta indikovány k osteosyntéze úhlově stabilní dlahou? 3. Jsou zlomeniny C 2.2, C 2.3, C 3.1, C 3.2, C 3.3 nad 65 let věku pacienta indikovány k implantaci hemiartroplastiky (CKP)? Cílem doplňkové studie bylo zhodnocení osteonekrózy hlavice u intraartikulárních zlomenin proximálního humeru řešených LCP dlahou PHILOS. Výsledky naší studie potvrzují složitost a nejednoznačnost postupu ošetřování intraartikulárních zlomenin proximálního humeru. Při indikaci k operačnímu řešení LCP dlahou bychom měli vždy zvážit případnou konzervativní terapii nebo implantaci hemiartroplastiky. Osteonekróza hlavice výrazně zhoršovala funkční výsledek. Relativně vysoké procento osteo