Transfer musculus flexor hallucis longus u rozsáhlých ruptur Achillovy šlachy - Filan, Peter (2013)
Ošetřili jsme 20 pacientů s poraněním Achillovy šlachy 2 incizní operační technikou podle Wapnera - transferem šlachy flexor hallucis longus. Modifikovali jsme způsob ukotvení šlachy do patní kosti. Pacienty jsme sledovaly 1 rok od operace. AOFAS Hindfoot score vzrostlo z původní předoperační průměrné hodnoty 27 k výsledné průměrné hodnotě 93. S celkovým výsledkem operace bylo spokojeno 15 pacientů. Modifikovanou Wapnerovu techniku transferu šlachy flexor hallucis longus lze považovat za vhodnou alternativu pro řešení rozsáhlých ruptur Achilovy šlachy. V průběhu několika operací došlo opakovaně k diskrepanci mezi lokálním nálezem a běžně popisovanou anatomickou strukturou v oblasti křížení šlach flexor hallucis longus a flexor digitorum longus. Zkoumali jsme teda tuto oblast na kadaverech a hledali jsme orientační bod na noze, vzhledem k existujícím anatomickým strukturám, vhodný pro miniinvazivní preparaci Henryho uzlu. Ve střední části nohy existuje propojení šlach musculus flexor ha