Diagnostika a léčba onemocnění čelistního kloubu - Liberda, Ondřej, 1976- (2013)
Úvod. Cílem diagnostické části studie bylo zhodnotit přínos dynamického ultrazvukového vyšetření v diagnostice abnormalit diskokondylárního vztahu čelistního kloubu ve srovnání s magnetickou rezonancí (zlatým standardem). Cílem terapeutické části studie bylo vyhodnotit efektivitu distenze horní kloubní štěrbiny TMK v léčbě akutní dislokace disku bez repozice ve srovnání s laváží TMK. Podle získaných výsledků inovovat diagnostický a terapeutický algoritmus u nejčastějšího onemocnění TMK- patologie diskokondylárního komplexu. Metody. V diagnostické studii bylo zařazeno 132 pacientů s příznaky patologie diskokondylárního komplexu čelistního kloubu (163 čelistních kloubů, 115 žen a 17 mužů, 17 - 73 let, průměrný věk 36,4 let). Čelistní klouby byly vyšetřeny ultrazvukem a poté magnetickou rezonancí. Magnetickou rezonancí bylo detekováno 163 abnormalit diskokondylárního vztahu - 89 dislokací disku s repozicí a 74 dislokací disku bez repozice. V terapeutické studii bylo zařazeno 62 pacientů s