Protein-DNA interactions involved in regulation of telomere maintenance - Zimmermann, Michal (2013)
Tato práce se zaměřuje na popis vybraných biomolekulárních interakcí, které ovlivňují funkci nukleoproteinových struktur na koncích chromozómů - telomer. Úvodní kapitola v teoretické rovině odpovídá na základní otázky, proč je nutné udržovat správnou délku telomer a chránit konce chromozómů před mechanismy oprav DNA. Úvodní část zároveň shrnuje současné poznatky o tom, jak se proteiny, které vážou telomerovou DNA, podílejí na ochranné funkci telomer. Experimentální část práce se nejprve věnuje roli telomerového proteinu TRF1 během semikonzervativní replikace telomer. Uvedené výsledky dokazují, že protein TRF1 interaguje s helikázou BLM a že tato interakce je důležitá pro správnou replikaci telomer. Práce se dále zabývá nežádoucími opravnými mechanizmy na těch koncích chromozómů, které ztratily svou ochrannou funkci. Konkrétně je dokázáno, že protein Rif1 se váže na dysfunkční telomery, přičemž k této vazbě vyžaduje přítomnost proteinu 53BP1. Rif1 zabraňuje nukleázám v degradaci nechrán