Studium procesu rozhodování u pacientů s Parkinsonovou nemocí za použití IOWA GAMBLING TASK (analýza strategie a funkčně anatomické koreláty) - Gescheidt, Tomáš, 1950- (2013)
Zabývali jsme se studiem procesu rozhodování u pacientů s Parkinsonovou nemocí za použití testu Iowa Gambling task. Analyzovali jsme strategii v průběhu plnění Iowa Gambling Task u skupiny pacientů s Parkinsonovou nemocí s počátkem onemocnění v mladém věku. Za použití funkční magnetické rezonance (fMRI) jsme následně studovali funkčně anatomické koreláty reakce na výhru i na pokutu. Naše výsledky svědčí pro sníženou schopnost pacientů s Parkinsonovou nemocí s počátkem onemocnění v mladším věku vyvinout efektivní strategii v průběhu plnění testu Iowa Gambling Task, přestože běžné testy u nich neprokazují deficit exekutivních funkcí. Námi navržená alternativní metoda analýzy strategie v průběhu plnění Iowa Gambling Task může být slibnou cestou pro další studium procesů rozhodování. Výsledky fMRI studie svědčí pro alterovanou funkci bazálních ganglií i porušení jejich integrace s kortikálními strukturami zapojenými do limbického okruhu bazálních ganglií u pacientů s Parkinsonovou nemocí v