Analýza právní úpravy zdravotnických prostředků - Král, Jakub, 1986- (2014)
Autor rigorózní práce usiluje o vytvoření prvního komplexního rozboru problematiky zdravotnických prostředků, a to jak v českém, tak i evropském kontextu. Práce obsahuje kritický pohled na zvolené téma a pojmenovává nejvýraznější problémy stávající národní i evropské právní úpravy, přičemž zároveň nastiňuje vlastní návrhy řešení de lege ferenda. První část práce je věnována rozboru stávajícího evropského modelu regulace zdravotnických prostředků založeného na novém a globálním přístupu. Hlavní pozornost je zaměřena na analýzu směrnice Rady 93/42/EHS, o zdravotnických prostředcích. Druhá část popisuje nejvýznamnější aspekty připravované reformy legislativy Evropské unie v oblasti zdravotnických prostředků, kde mají být stávající směrnice nahrazeny novými nařízeními. Následně se autor zaměřuje na analýzu současných legislativních a exekutivních problémů na vnitrostátní úrovni. Čtvrtá část práce popisuje a hodnotí návrh nového zákona o zdravotnických prostředcích. V poslední části práce se autor věnuje některým souvisejícím tématům jako např. otázce daně z přidané hodnoty či projektům eHealth.