Ochrana nemovitého kulturního dědictví v právní úpravě České republiky a Portugalské republiky - Magrot, Miroslav (2013)
Předmětem práce je rozbor systému ochrany nemovitého kulturního dědictví a přístupu k památkové péči dvou republik v rámci Evropské unie. Účelem práce je provedení komparace a analýzy odlišné legislativní úpravy, se zaměřením na klasifikaci kulturních statků a územní ochranu nemovitého kulturního dědictví. První část analyzuje systém státní památkové péče v České republice se zaměřením na praktickou stránku, jež činí a v budoucnu může vyvolat problémy v aplikaci institutů dané právní úpravy. Druhá část se zaměřuje na ochranu nemovitého kulturního dědictví v Portugalské republice, pojetí této ochrany a slabé stránky takového přístupu. V této části jsou přímo komparovány jednotlivé stránky ochrany kulturního dědictví s právní úpravou v České republice. Závěr práce obecně shrnuje přínosy, výhody či negativa obou právních přístupů, přičemž je zde vyjádřeno doporučení pro systém památkové péče v České republice.