Postavení obcí při nakládání s odpadem - Hanák, Jakub, 1982- (2013)
Práce se zabývá postavením obce při nakládání s odpady. Po vymezení předmětu a cílů práce jsou v krátkosti uvedeny a charakterizovány prameny právní úpravy. V těchto kapitolách jsou též obsaženy hypotézy (otázky), na které se práce snažila nalézt odpověď. Následně je věnována důkladná pozornost definici odpadu. Dále je popsána povaha obce a její vztah k dalším subjektům (především svým obyvatelům a státu). Významnou část této kapitoly tvoří nástin prostředků, které obce mohou využít k prosazení odpadové politiky na svém území. V souladu s jejich rozdělením v právu životního prostředí je vlastní rozbor těchto prostředků, který tvoří stěžejní část práce, rozdělen do dvou kapitol, které se zabývají nástroji přímé a nepřímé regulace. Na základě rozboru jednotlivých nástrojů jsou poté identifikovány úlohy, které obce plní při nakládání s odpady. Práce také srovnává českou právní úpravu postavení obcí při nakládání s odpadem s právní úpravou v Anglii a na Slovensku. Práce vychází ze stavu právních předpisů ke dni 27. 6. 2013.