Držba, vlastnictví, právní instituty jejich ochrany v právu římském a jejich odraz v české právní úpravě - Machová, Eva (2013)
První z kapitol práce je věnována popisu držby a vlastnictví v římském právu. Aby bylo vůbec možno podat popis možností ochrany postavení držitele a vlastníka, je třeba nejdříve vyložit podstatu práv s držbou či vlastnictvím spojených. V části práce věnované římskoprávní držbě nejprve vykresluji náležitosti jejího nabytí a ztráty, dále reflektuji měnící se pohledy na tento právní institut v rámci dějinného vývoje římského práva. Zásadní význam pro následující výklad o typech vlastnictví má provedení problematikou nabývání vlastnického práva v římském právu, přičemž důraz je kladen na popis institutů MANCIPATIO, IN IURE CESSIO a TRADITIO. Za stěžejní pro tu následující část práce, která se věnuje ochraně držby, je nutno označit podrobný rozbor právního institutu vydržení včetně jeho podstatných náležitostí. Římské právo v kontrastu k dnešnímu disponovalo několika druhy vlastnického práva, ve své práci popisuji vlastnictví kviritské, bonitární, provinční a vlastnictví peregrínů.