Alternativní techniky v kolonoskopii - Falt, Přemysl, 1981- (2013)
Úvod: Kolonoskopie je považována za zlatý standard zobrazení tlustého střeva. Její role je nezastupitelná při screeningu, diagnostice, léčbě a sledování pacientů s rizikem vzniku kolorektálního karcinomu. Hlavními limity současné kolonoskopie je nemožnost vyšetření celého tlustého střeva u všech pacientů, významný dyskomfort pacientů spojený s kolonoskopií, riziko závažných komplikací při použití analgosedace a stále ne zcela uspokojivý záchyt neoplastických lézí a tím i ochrana před vznikem intervalového kolorektálního karcinomu. To je důvodem ke studii alternativních kolonoskopických metod, které tyto nedostatky mohou různým způsobem redukovat. Metodika: Cílem naší práce byla snaha o maximální optimalizaci techniky vodní imerze při zavádění kolonoskopu a to ve smyslu snížení postprocedurálního dyskomfortu, zjednoduššení vyšetření a snížení obtížnosti zavádění kolonoskopu. První randomizovaná studie byla navržena k posouzení efektivity a komfortu pacientů během kolonoskopie s kombinac