Vliv antiglaukomatik na biomechanické vlastnosti rohovky při dlouhodobé léčbě primárního glaukomu s otevřeným úhlem a oční hypertenze - Liehneová, Ivana (2013)
Cílem studie bylo zhodnotit vliv dlouhodobé farmakoterapie glaukomu na biomechanické vlastnosti rohovky. Skupina 341 očí 172 pacientů byla zahrnuta do prospektivní kohortní studie. Pacienti s nově diagnostikovaným primárním glaukomem otevřeného úhlu (PGOÚ) a oční hypertenzí (OH) byli srovnáváni s kontrolní skupinou. Kontrolní skupina zahrnovala pacienty s oční hypertenzí bez léčby a zdravé oči jedinců. Sledovanými parametry měřenými pomocí bezkontaktního tonometru Ocular Response Analyzer (ORA) byly: hodnota nitroočního tlaku (IOPg, IOPcc), hystereze (CH), faktor rohovkové rezistence (CRF) a centrální tloušťka rohovky (CCT). Parametry byly hodnoceny před nasazením léčby a po 12 a 24 měsících po nasazení léčby. Pacienti s PGOÚ a OH byli rozdělení do skupin podle nasazené léčby: analoga prostaglandinů, betablokátory, inhibitory karboanhydrázy. Naměřené hodnoty byly statisticky analyzovány. Statisticky významný vzestup CH a CRF byl zjištěn ve skupině očí léčených analogy prostaglandinů.