Porovnání přesnosti ultrazvukové a optické biometrie při stanovení optimální dioptrické hodnoty umělé nitrooční čočky - Čech, Radim (2013)
Autor se v prospektivní studii věnuje srovnání přesnosti optické a ultrazvukové biometrie na podkladě výsledků pooperační subjektivní refrakce (NKZO) a posuzuje míru využití obou měřících metod v současné praxi. Srovnává přesnost vzorců, které na svém pracovišti běžně používá: SRK-II, SRK-T a Haigisova vzorce. Porovnáním výsledků subjektivní refrakce, vyšetřené 3 měsíce a 15 měsíců po operaci, posuzuje stabilitu implantovaných hydrofobních akrylátových čoček v čase. Z hlediska posouzení přesnosti optické a ultrazvukové biometrie jsou obě metody zaměnitelné. Vyšetření metodou optické biometrie je komfortnější a rychlejší. Subjektivní refrakce se díky velmi dobré stabilitě použitých nitroočních čoček v oku s časovým odstupem od operace prakticky nemění.