Základy geometrie komplexních čísel - Boháč, Pavel (2013)
Tato rigorózní práce se zabývá využitím komplexních čísel v planimetrii. Svým obsahem vychází zejména z předchozí autorovy diplomové práce, přitom ji doplňuje a rozšiřuje v úplné a soběstačné dílo. Práce je rozdělena do čtyř kapitol. První kapitola je věnována klíčovým poznatkům geometrie komplexních čísel. Zabývá se krom stručného seznámení s komplexními čísly a jejich geometrickým významem zejména kolinearitou tří různých bodů v rovině, základními vlastnostmi přímek, otázkami spojenými s orientovanými i neorientovanými úhly a na závěr ji doplňuje několik výsledků týkajících se kružnic. Druhá kapitola navazuje studiem koncyklicity a kolinearity čtyř různých bodů v rovině pomocí jejich dvojpoměru. Je zakončena pojednáním o harmonické čtveřici bodů a její souvislosti s geometrickou optikou. Třetí kapitola pak podává výklad základních vlastností trojúhelníků a podrobně zkoumá jejich podobnost.