Veřejnoprávní regulace dohledu nad finančním trhem v ČR a EU - Havlišová, Martina (2013)
Rigorózní práce s názvem „Veřejnoprávní regulace dohledu nad finančním trhem v ČR a EU“ se zabývá otázkou regulace finančního trhu v České republice. Práce popisuje vývoj dohledu nad finančním trhem v České republice a zabývá se blíže procesem unifikace regulace finančního trhu do instituce jednoho regulátora - České národní banky („ČNB“). Rigorózní práce dále rozebírá aktuální otázky vývoje dohledu nad finančním trhem s přihlédnutím k požadavkům regulace zavedenými Evropskou unií a její legislativou. Finanční krize odhalila potřebu vyšší regulace finančního trhu a ve stejném čase došlo k odhalení selhání v této regulaci, zejména v oblasti investičního bankovnictví. Rigorózní práce se věnuje jednotlivým krokům, které vedly k reformě dohledu nad finančním trhem a výkonem tohoto dohledu. Práce popisuje jednotlivé změny, které byly implementovány do českého práva na základě směrnic vydaných EU. Cílem práce je ohodnotit aktuální aspekty a důsledky těchto změn reformy dohledu nad finančním trhem ve vztahu k fungování celého finančního systému a subjektů zde působících. Práce porovnává výhody a nevýhody všech změn českého právního řádu, které byly přijaty v návaznosti na tyto změny.