Vliv dlouhodobé hypertenze na prognózu pacientů s akutním srdečním selháním - Felšőci, Marián, 1982- (2013)
Vliv dlouhodobé hypertenze, která je v obecné populaci asociovaná s vyšší úmrtností, na další osud nemocných s akutním srdečním selháním (SS) není dostatečně znám. Práce popisuje profil hypertoniků s akutním SS a vliv dlouhodobé hypertenze na celkovou úmrtnost, popisuje taktéž faktory ovlivňující krátkodobou a střednědobou mortalitu u akutního SS. Nebyla prokázána hypotéza protektivního vlivu hypertenze na přežívání těchto nemocných. Naopak hypertenze se nadále podílí na orgánovém a vaskulárním poškození. Prognóza těchto nemocných je ovlivňována dalšími přidruženými onemocněními.