Charakterizace systémů nespecifické transdukce plazmidů u Staphylococcus aureus - Varga, Marian, 1986- (2013)
Staphylococcus aureus je významným lidským a zvířecím patogenem způsobujícím onemocnění v rozsahu od mírných zánětů kůže až po život ohrožující sepse. Neustále rostoucí počet multirezistentních kmenů tohoto bakteriálního druhu představuje v současnosti závažný celosvětový problém. Rychlá adaptace kmenů S. aureus na používaná antibiotika a antimikrobiální látky je způsobena především horizontálním přenosem genů (HGT) pro rezistenci k těmto látkám. Nejdůležitějším typem HGT u S. aureus je transdukce, při níž je bakteriální DNA přenášena mezi buňkami prostřednictvím temperovaných bakteriofágů. Geny pro rezistenci k antibiotikům se nacházejí často na plazmidech, mobilních genetických elementech (MGE), které se hojně vyskytují napříč různými kmeny S. aureus. Tato práce se věnuje transdukci plazmidů s geny pro rezistenci k antibiotikům u druhu S. aureus. Na základě transdukčních experimentů v klonu USA300 bylo prokázáno, že plazmidy jsou v rámci tohoto klonu přenášeny s vysokou frekvencí, kt