Informační systémy v radioterapii - Tobiáš, Pavel (2013)
Informační systémy a digitální technologie potkáváme na nejrůznějších medicínských pracovištích stále častěji. Podstatný je ovšem fakt, že tyto systémy se staly neoddělitelnou součástí každodenní práce v medicíně. Rovněž radioterapii zasáhla v posledních letech řada změn, a to nejen v používání nových progresivních technologií - diagnostických i terapeutických, ale i v aplikacích informačních technologií (IT) a informačních systémů. Zavedení a používání těchto systémů vedlo ke zkvalitnění činnosti, sjednocení pracovních postupů (workflow), homogenizaci systémů a v neposlední řadě i ke zlepšení systémů řízení jakosti u zdrojů ionizujícího záření a zvýšení bezpečnosti a kvality při ozařování pacientů. Tato práce řeší digitalizaci pracoviště radioterapie ve Fakultní nemocnici Olomouc. Je zde popsáno řešení přechodu z původního analogového a manuálního zpracování informací a postupů, na současný digitalizovaný provoz, řízený pomocí informačních technologií a informačních systémů. Díky impl