Rada pro rozhlasové a televizní vysílání a její partneři ze Středoevropského fora regulátorů - Drdla, Jan (2013)
Touto kvalifikační prací (Rada pro rozhlasové a televizní vysílání a její partneři ze Středoevropského fora vysílání) navazuje autor na svoji předchozí diplomovou práci na téma Postavení a činnost Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, díky jejímuž obhájení úspěšně zakončil svá studia na Právnické fakultě Univerzity Karlovy v Praze v lednu roku 2012 (promoce se konaly v březnu roku 2012). Autor chtěl rozšířit své dříve získané znalosti a zaměřit se i na situace panující v jiných zemích. Jako jednotící prvek si vybral oblast Středovýchodní Evropy, respektive státy spolupracující při regulaci rozhlasového a televizního vysílání a poskytování audiovizuálních mediálních služeb na vyžádání na základě Dohody o spolupráci a výměně informací. Cílem kvalifikační práce je nalézt co nejvíce pramenů informací, vypořádat se s jejich roztroušeností a ucelit je v jeden text, ze kterého by mohl případný čtenář získat co nejkomplexnější a přehledné informace o dané problematice regulačních orgánů vykonávajících dohled nad rozhlasovým a televizním vysíláním a nad audiovizuálními mediálními službami na vyžádání. Kvalifikační práce se nejvíce zaměřuje na požadavek nezávislého postavení těchto regulačních orgánů a na jeho naplnění právě v případě České republiky, Maďarska, Polské republiky, Rumunska, Republiky Srbsko a Slovenské republiky. Rovněž přináší základní informace o působnosti orgánů regulujících vysílání v uvedených zemích, přičemž toto vše se zároveň snaží zasadit do historicko-politického kontextu.