Study of host-pathogen interactions on the chicken-Salmonella model - Elsheimer Matulová, Marta, 1985-; Rychlík, Ivan, 1966-; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2013)
Salmonella enterica subsp. enterica je jedním z nejčastějších původců gastroenteritid u lidí, přičemž nejběžnějším zdrojem tohoto patogenu jsou vejce a drůbeží maso. Vakcinace drůbeže, která by vedla ke snížení kontaminace chovů salmonelami, je proto považována za účinné opatření ke snížení incidence salmonelóz v lidské populaci. Většina dostupných vakcín byla vytvořena chemickou nebo UV mutagenezí a jejich molekulární podstata tudíž není dobře charakterizována. V našich studiích jsme proto testovali vakcinační potenciál dvou kmenů se sníženou virulencí, delečních mutantů S. enterica sv. Enteritidis postrádajících ostrov patogenity SPI1 nebo SPI2. Vakcinace mutantem SPI1 chránila kuřata před infekcí divokým kmenem lépe, vakcinace SPI2 mutantem oproti tomu vedla k vyšším hladinám protilátek. Vakcinace mutantem Salmonella Enteritidis ΔSPI1 navíc chránila kuřata také před infekcí serovarem Typhimurium. Z praktických důvodů byl připraven vakcinační kmen postrádající flagelin Salmonella Ent
Salmonella enterica subsp. enterica is one of the most abundant causative agents of gastroenteritis in human, with eggs and poultry meat being the main sources of this pathogen. Vaccination of poultry, which would decrease Salmonella contamination of flocks, is therefore considered to be an effective measure to reduce salmonellosis cases in human. Most of the current vaccines against salmonellosis were prepared by chemical or UV mutagenesis and their molecular bases are not characterized well. In our studies we therefore tested a vaccine potential of two strains attenuated in their virulence, Salmonella pathogenicity island (SPI) 1 and SPI2 deletion mutants of S. enterica serovar Enteritidis. Vaccination with SPI1 deletion mutant was shown to be more protective, while vaccination with SPI2 mutant led to higher antibody levels in chickens. Vaccination with SPI1 mutant of Salmonella Enteritidis protected chickens against infection with Salmonella Typhimurium. For practical purposes, a tr
Vedoucí práce: Ivan Rychlík
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2013
Keywords: drůbež -- mikrobiologie; exprese genu -- imunologie; imunitní reakce; Salmonella -- patogenita; vakcinace; immune response; Gene Expression; Poultry; Vaccination; disertace; dissertations