Veřejná podpora v oblasti dopravy - Ehrenberger, Tomáš; Masarykova univerzita. Katedra mezinárodního a evropského práva (2013)
Tato rigorózní práce pojednává o veřejné podpoře v oblasti dopravy. Obsah lze obecně rozdělit do tří oddílů. V první části se zabývám definicí pojmu veřejná podpora a vymezením jejich jednotlivých definičních znaků. Také představuji nejčastější formy veřejné podpory a otázku slučitelnosti veřejné podpory s vnitřním trhem. Pro usnadnění dalšího výkladu je do této části zařazen i krátký exkurz o službách obecného hospodářského zájmu a procesněprávní úpravě veřejné podpory. Ve druhém úseku textu se věnuji analýze pravidel jednotlivých podob veřejných podpor u vymezených typů dopravy s ohledem na platnou dichotomii právní úpravy dělící regulaci na oblast pozemní dopravy a na oblast letecké a námořní dopravy. V rámci jednotlivých oblastí jsou vymezeny základní formy veřejných podpor s mnohými praktickými příklady, které vzešly z rozsáhlé rozhodovací praxe unijních orgánů. V poslední části této práce představuji plánované změny pravidel veřejné podpory v oblasti dopravy a uvádím některé návrhy de lege ferenda.
This thesis deals with state aid in the transport sector. Content of the thesis can be generally divided into three sections. The first part deals with the notion of state aid and definition of their respective characters. It also presents the most common forms of state aid and the rules for compatibility of state aid with the internal market. To facilitate further interpretation this section also includes brief excursus on services of general economic interest and procedural rules on state aid. The second part of the text is devoted to analysis of the various state aid rules of defined types of transport (rail, road and air transport). This section is supported by many practical examples, which are generated from the extensive jurispridence of EU decision-making organs.The last part of this work presents the planned changes of state aid rules in the transport sector and mentions some de lege ferenda proposals.
Rigorózní práce (JUDr.)--Masarykova univerzita, Právnická fakulta, 2013
Anglické resumé
Keywords: doprava; letecká doprava; silniční doprava; veřejná podpora; železniční doprava; air transportation; railroad transportation; road traffic; state aid; transportation; rigorózní práce; doctoral dissertations