Veřejná podpora v oblasti dopravy - Ehrenberger, Tomáš (2013)
Tato rigorózní práce pojednává o veřejné podpoře v oblasti dopravy. Obsah lze obecně rozdělit do tří oddílů. V první části se zabývám definicí pojmu veřejná podpora a vymezením jejich jednotlivých definičních znaků. Také představuji nejčastější formy veřejné podpory a otázku slučitelnosti veřejné podpory s vnitřním trhem. Pro usnadnění dalšího výkladu je do této části zařazen i krátký exkurz o službách obecného hospodářského zájmu a procesněprávní úpravě veřejné podpory. Ve druhém úseku textu se věnuji analýze pravidel jednotlivých podob veřejných podpor u vymezených typů dopravy s ohledem na platnou dichotomii právní úpravy dělící regulaci na oblast pozemní dopravy a na oblast letecké a námořní dopravy. V rámci jednotlivých oblastí jsou vymezeny základní formy veřejných podpor s mnohými praktickými příklady, které vzešly z rozsáhlé rozhodovací praxe unijních orgánů. V poslední části této práce představuji plánované změny pravidel veřejné podpory v oblasti dopravy a uvádím některé návrhy de lege ferenda.