Analýza genomu lymfoproliferativních onemocnění - Plevová, Karla; Pospíšilová, Šárka, 1969-; Masarykova univerzita. Interní hematoonkologická klinika (2013)
Disertační práce se zabývá sledováním molekulárně genetických změn, které nastávají v průběhu chronické lymfocytární leukémie (CLL). CLL je hematoonkologické onemocnění s variabilním průběhem, který koreluje s vybranými molekulárními markery - mezi nejvýznamnější patří mutační status variabilní oblasti těžkého řetězce imunoglobulinu (IGHV) a přítomnost mutací v antionkogenu TP53. U části pacientů bývají identifikovány vícečetné produktivní přestavby těžkého řetězce imunoglobulinu. Hlavním cílem práce bylo objasnit příčiny tohoto jevu. Získaná data svědčí ve většině případů o klonální expanzi více B lymfocytů, nesoucích odlišný B-buněčný receptor. Na základě dlouhodobého monitorování bylo zjištěno, že v průběhu onemocnění získávají převahu klony s určitými imunogenetickými a cytogenetickými vlastnostmi (např. nemutované IGHV, defekty TP53). Přibližně u pětiny léčených pacientů jsou při relapsu selektovány mutace v TP53. Dalším cílem bylo popsat změny, které selekci defektu TP53 doprov
The thesis is focused on monitoring of the clonal evolution in chronic lymphocytic leukemia (CLL). CLL is lymphoproliferative disease with variable course which correlates with several molecular markers - mutational status of immunoglobulin heavy chain variable region (IGHV) and presence of TP53 mutations belong to the most important ones. In a subset of patients, multiple productive immunoglobulin heavy chain gene rearrangements are detected. The first goal of the thesis was to analyze molecular causes of this phenomenon. Obtained results provide an evidence for a clonal expansion of multiple B-cells with distinct B-cell receptors. Based on the long-term monitoring, it was proven that clones with specific immunogenetic and cytogenetic features (e.g. unmutated IGHV, TP53 defects) prevailed over time. In about a fifth of treated CLL patients, mutations of TP53 occur newly in the disease relapse. The second goal of the thesis was to describe abnormalities accompanying the defect emerge
Vedoucí práce: Šárka Pospíšilová
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2013
Keywords: disertace; Clonal Evolution; Clone Cells; Genes, Immunoglobulin; Genes, p53; Chromosome Aberrations; Leukemia, Lymphocytic, Chronic, B-Cell; Receptors, Antigen, B-Cell; buněčné klony; geny pro imunoglobuliny; geny p53; chromozomální aberace; chronická lymfatická leukemie; klonální evoluce; receptory antigenů B-buněk