Celotělová magnetická rezonance a její klinické využití - Sedláková, Jana (2013)
Úvod. Celotělová magnetická rezonance je poměrně nová metoda, která se využívá zejména v diagnostice systémových chorob kostní dřeně. Na našem pracovišti je nejčastější indikací k vyšetření podezření na mnohočetný myelom a hodnocení vývoje této nemoci, proto jsme se na ní v této práci zaměřili. Naší snahou bylo porovnat výsledky tohoto vyšetření s výsledky rentgenových vyšetření, dále porovnat výsledky vyšetření T1 vážených obrazů a STIR s difúzně váženými obrazy s potlačením signálu pozadí (DWIBS) a pokusit se o jednoduchou kvantifikaci difúze. Metody. Do studie bylo zařazeno celkem 106 pacientů s diagnózou mnohočetného myelomu a monoklonální gamapatie nejasného významu (MGUS) vyšetření v letech 2007-2013 na magnetické rezonanci celotělovým protokolem. Sumarizace počtu a rozdílu postižených oblastí na RTG a celotělové magnetické rezonanci, případně na T1 TSE + STIR a DWIBS obrazech a hodnot signálu při poměru vůči jednotlivým parenchymatozním orgánům při hodnocení DWIBS byla proveden