Využití kontrastní ultrasonografie při klasifikaci cystických lézí ledvin - Foukal, Jakub (2013)
Úvod. Naší snahou bylo zhodnotit možnosti kontrastní ultrasonografie (CEUS) při klasifikaci cystických ložisek ledvin a srovnat výsledky s výpočetní tomografií (CT). Metody. Do souboru byli zařazeni pacienti, kteří měli v období 2007-2013 provedeno vyšetření ledvin na CEUS a CT s nálezem ložiska, které mělo alespoň na jedné z metod cystický charakter. Ložiska byla hodnocena podle Bosniakovy klasifikace a byla buď ověřena histologicky nebo sledována alespoň 2 roky. Soubor tvoří 112 ložisek u 94 pacientů. Statisticky byla hodnocena korelace mezi metodami při Bosniakově klasifikaci, citlivost metod k detekci jednotlivých znaků používaných v Bosniakově klasifikaci. Hodnocena byla dále senzitivita a specificita metod při odlišení maligního a benigního ložiska jednak z pohledu Bosniakovy klasifikace a jednak z pohledu jednotlivých znaků. Data byla zpracována ROC analýzou s odhadem senzitivity, specificity a plochy pod křivkou a identifikací optimálního hraničního bodu. Pro identifikaci hrani