Application of nanomaterials for desorption mass spectrometry - Tomalová, Iva (2013)
Vývoj v oblasti nanotechnologií a syntéze nanomateriálů se odráží v posledních letech i v poli (bio)analytické chemie. Tato disertační práce představuje dvě rozdílná použití nanomateriálů pro analýzu biomolekul pomocí desorpční hmotnostní spektrometrie. První metoda využívá zlaté nanočástice jako extrakční a desorpční materiál pro analýzu malých molekul metodou hmotnostní spektrometrie s laserovou desorpcí/ionizací za účasti povrchu; byly zkoumány jak její potenciál tak i omezení. Druhá část práce představuje PETG terčíky pokryté zlatou nanovrstvou jako perspektivní nosiče vzorku pro spojení separačních technik s hmotnostně spektrometrickými metodami pro prvkovou i molekulovou analýzu.