Excitation of asteroid rotations through impacts - Henych, Tomáš (2013)
Podle fotometrických pozorování rotuje většina planetek kolem své nejkratší hlavní osy. Několik desítek dnes známých planetek, kterým se říká tumbleři, mají ale excitovanou rotaci. Soudíme tak podle jejich složitých dvouperiodických křivek a také radarových pozorování planetky 4179 Toutatis, která je prvním potvrzeným a zároveň nejlépe popsaným tumblerem. Disipace energie vede k útlumu excitované rotace a návratu do základního rotačního stavu. Časová škála tohoto procesu je pro většinu planetek poměrně krátká. Je tedy logické se ptát, jakým způsobem může být rotace planetek excitována. Hlavní procesy ovlivňující rotaci planetek jsou jejich vzájemné srážky a moment síly spojený s Yarkovsky-O’Keefe-Radzievskii- Paddack (YORP) efektem. V této dizertaci popíšeme analytický model, kterým ověřujeme, jestli mohou být srážky zodpovědné za excitaci rotace.