Mediální výchova na 2. stupni základních škol. Reflexe učitelů českého jazyka a literatury. - Sochorová, Dagmar, 1983- (2013)
Disertační práce se zabývá výzkumem realizovaného kurikula mediální výchovy z pohledu učitelů českého jazyka a literatury na druhém stupni základních škol v České republice. V teoretické části práce jsou popsána teoretická východiska řešené problematiky (kurikulum v kontextu pedagogické terminologie, učitelovo pojetí kurikula, teoretické aspekty médií, mediální výchova a mediální gramotnost, současný stav mediální výchovy v realizovaných výzkumných šetřeních, mediální výchova na 2. stupni základních škol). Empirická část disertační práce představuje výzkumné šetření, jehož hlavním cílem bylo zjistit, jaká je realizovaná forma kurikula průřezového tématu Mediální výchova u učitelů českého jazyka a literatury na druhém stupni základních škol v České republice. Výzkumné šetření bylo provedeno kvantitativní metodou za použití dotazníku vlastní konstrukce. Dotazníkové šetření se skládalo ze tří částí a bylo zaměřeno na učitelovo pojetí kurikula mediální výchovy, realizovanou formu kurikula