Biotesty pro sledování přítomnosti hormonálně aktivních látek v povrchových a odpadních vodách - Javůrková, Barbora; Hilscherová, Klára, 1972-; Masarykova univerzita. Centrum pro výzkum toxických látek v prostředí (2013)
In vitro biotesty umožňují relativně rychle a levně sledovat látky s určitým specifickým mechanismem působení přítomné ve vodách. Jejich pomocí byly charakterizovány skupiny látek schopných aktivovat/inhibovat estrogenní, androgenní a arylhydrokarbonový receptor a tím přispívat k možné endokrinní disrupci u vodních organismů. Sedm horních toků řek, které byly minimálně zatížené antropogenním znečištěním, obsahovalo nízký estrogenní a „dioxinový“ potenciál. Stejné toky po průtoku prvními většími obcemi, z nichž každá měla čistírnu odpadních vod (ČOV), vykazovaly až 14krát vyšší estrogenní aktivitu a většinou také mírně zvýšenou „dioxinovou“ aktivitu. To, že obce s ČOV mohou být zdrojem estrogenních, dioxinových i androgenních látek, bylo potvrzeno také v celoroční studii odpadních vod na ČOV v Brně Modřicích a to i přes vysokou účinnost odstranění estrogenních a androgenních látek. Jako nejrizikovější pro vodní organismy byly identifikovány letní měsíce. Estrogenní a dioxinová aktivita
Compounds with specific modes of action like activation/inhibition of estrogenic, androgenic or arylhydrocarbon receptors have been monitored in complex environmental mixtures (surface and waste waters) by different in vitro assays. Some estrogenic as well as dioxin-like potentials have been detected in extracts of headwaters with minimal anthropogenic pollution. Estrogenicity of the headwaters increased by factor 1.3 - 14 at locations downstream of the first town adjacent to the rivers. The towns treated their waste waters in conventional waste water treatment plant (WWTP). Dioxin-like activity was increased in most places downstream of the towns too. Treated waste water has been also identified as a source of estrogenic, androgenic and dioxin-like compounds in a study of WWTP in city of Brno, Czech Republic, nevertheless the efficiency to remove estrogenicity and androgenicity was greater than 98 % in most months during year. Summer season was identified as the most critical period b
Vedoucí práce: Klára Hilscherová
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2013
Keywords: androgenita; čistírny odpadních vod; endokrinní disrupce; estrogenita; in vitro; pasivní vzorkování; toxicita dioxinového typu; androgenicity; cytotoxicity; dioxin-like toxicity; endocrine disruptor; estrogenicity; passive sampling; sewage disposal plants; disertace; dissertations