Biotesty pro sledování přítomnosti hormonálně aktivních látek v povrchových a odpadních vodách - Javůrková, Barbora (2013)
In vitro biotesty umožňují relativně rychle a levně sledovat látky s určitým specifickým mechanismem působení přítomné ve vodách. Jejich pomocí byly charakterizovány skupiny látek schopných aktivovat/inhibovat estrogenní, androgenní a arylhydrokarbonový receptor a tím přispívat k možné endokrinní disrupci u vodních organismů. Sedm horních toků řek, které byly minimálně zatížené antropogenním znečištěním, obsahovalo nízký estrogenní a „dioxinový“ potenciál. Stejné toky po průtoku prvními většími obcemi, z nichž každá měla čistírnu odpadních vod (ČOV), vykazovaly až 14krát vyšší estrogenní aktivitu a většinou také mírně zvýšenou „dioxinovou“ aktivitu. To, že obce s ČOV mohou být zdrojem estrogenních, dioxinových i androgenních látek, bylo potvrzeno také v celoroční studii odpadních vod na ČOV v Brně Modřicích a to i přes vysokou účinnost odstranění estrogenních a androgenních látek. Jako nejrizikovější pro vodní organismy byly identifikovány letní měsíce. Estrogenní a dioxinová aktivita