Chemical methods for prediction of bioavailability of persistent organic pollutants in solid environmental matrices - Bielská, Lucie (2013)
Hydrofobní organické polutanty jsou přítomné ve všech složkách životního prostředí, nicméně v půdě se tyto kontaminanty akumulují a působí vážná rizika. Jejich toxicita však přímo nekoreluje s jejich obsahem v půdách a navíc s časem klesá, a proto současná metodika hodnotící rizika na základě celkových koncentrací je zavádějí a obecně rizika nadhodnocuje. Namísto celkových koncentrací by bylo lépe měřit tzv. biodostupnost látky. S použitím biologického testování je možné získat přímou informaci o biodostupnosti, nicméně takovéto postupy jsou často časově i finančně náročné a doprovázené vysokou variabilitou. Z tohoto důvodu byly pro účely odhadu rizika spjatého s kontaminovanými oblastmi navrženy metody jako superkritická fluidní extrakce nebo mikrorextrakce na pevnou fázi, jež splňují kritéria rychlosti, jednoduchosti a nízkých nákladů. Jejich použitelnost v hodnocení rizik však musí být detailně ověřena.