Funkcionirovanije slov kategorii sostojanija (predikativnych narečij) v drevnerusskich letopisjach i drevnečešskich chronikach 14 - 17 vekov - Truhlářová, Oxana, 1983-; Brandner, Aleš, 1944-2022; Masarykova univerzita. Ústav slavistiky (2013)
Předkládaná disertační práce, jež je koncipována jako komparační studie, se věnuje dosud málo zkoumané problematice predikativních příslovcí neboli kategorie stavu. Středem zájmu jsou tedy slova, která se neskloňují ani se nečasují, plní výhradně predikativní funkci a označují stavy v širším smyslu, např. Мне грустно - Je mi smutno; На улице холодно - Venku je zima. Cílem práce je prozkoumat z diachronního hlediska to, jak jsou zastoupena a fungují ve staroruštině a staročeštině jednotky, které označují statické stavy; zjistit, jakými typologickými znaky se vyznačují slovanské jazyky (ruština a čeština) při vyjádření obecného významu stavu pomocí takovýchto jednotek Za primární zdroj materiálu byly zvoleny staroruské letopisy a staročeské kroniky ze XIV.-XVI. století. Excerpovaný materiál je zkoumán z různých hledisek
The present dissertation, which is intended as a comparative study, is engaging to the still little researched issue of predicatives. The object of interest are consequently words which are invariant (on cases and on forms), which fill exclusively predicative function and mean the state in the wider sense, such as Мне грустно - Je mi smutno; На улице холодно - Venku je zima. the dissertation aims to explore from diachronic perspective how the units are represented and work in Old Russian and Old Czech languages, which indicates the statistic state; and find out by which typological features are characterized the Slavic languages (Russian and Czech) in expression of general meaning by such units. As the primary source of materials were chosen the Old Russian and Old Czech chronicles of the 14th - 16th centuries. the initial file was created from 458 Old Russian examples and 55 Old Czech structures which were analyzed at different aspect
Vedoucí práce: Aleš Brandner
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Filozofická fakulta, 2013
Keywords: 14.-16. století; kroniky -- Česko -- 14.-16. století; letopisy -- Rusko -- 14.-16. století; predikativum; příslovce; stará ruština; staročeština; adverbs; annals; chronicles; old Czech language; old Russian language; predicative (linguistics); disertace; dissertations