Funkcionirovanije slov kategorii sostojanija (predikativnych narečij) v drevnerusskich letopisjach i drevnečešskich chronikach 14 - 17 vekov - Truhlářová, Oxana, 1983- (2013)
Předkládaná disertační práce, jež je koncipována jako komparační studie, se věnuje dosud málo zkoumané problematice predikativních příslovcí neboli kategorie stavu. Středem zájmu jsou tedy slova, která se neskloňují ani se nečasují, plní výhradně predikativní funkci a označují stavy v širším smyslu, např. Мне грустно - Je mi smutno; На улице холодно - Venku je zima. Cílem práce je prozkoumat z diachronního hlediska to, jak jsou zastoupena a fungují ve staroruštině a staročeštině jednotky, které označují statické stavy; zjistit, jakými typologickými znaky se vyznačují slovanské jazyky (ruština a čeština) při vyjádření obecného významu stavu pomocí takovýchto jednotek Za primární zdroj materiálu byly zvoleny staroruské letopisy a staročeské kroniky ze XIV.-XVI. století. Excerpovaný materiál je zkoumán z různých hledisek