Sledovanie antimikrobiálnej akivity materiálov vlhkého hojenia pri ošetrovaní chronických rán - Stracenská, Júlia, 1976-; Pospíšilová, Alena, 1945-; Masarykova univerzita. Dermatovenerologická klinika, I. (2013)
Práce je zaměřena na chronické rány, materiály vlhké terapie a sledování jejich antimikrobiální aktivity v in vitro a in vivo podmínkách. V první části se práce věnuje definici chronické rány, faktorům, které ovlivňují hojení a prostředí na její spodině. Samostatnou kapitolu tvoří biofilm, kterého zvládnutí je podmínkou správného hojení chronické rány, dále jsou rozebírány exsudát, pH rány, přítomnost infekce, debridement a význam stěru z rány. Vědecko-výskumná část práce je zaměřena na účinky jednotlivých ošetřovacích materiálů vlhkého hojení na různé typy ran a na jejich vliv na bakteriální osídlení na spodině rány. Cílem práce bylo porovnat výsledky laboratorních a klinických testů a tyto výsledky aplikovat do každodenní praxe.
The thesis is focused on chronic wounds, dressing materials for moist healing therapy as well as on monitoring of their antimicrobial activities in vitro and in vivo. The first part of the thesis deals with chronic wound definition, factors affecting its healing and the wound bed environment. Biofilm - the successful management of which is the precondition of a chronic wound correct healing - is dealt with in an individual chapter. Wound exudate and its pH, the presence of an infection, debridement as well as the significance of wound smears are analysed in addition. The scientific research part of the thesis is focused on the effects of individual dressing materials for moist healing on various types of wounds and their impact on bacterial colonisation of the wound bed. The aim of the thesis has been the comparison of laboratory and clinical tests results and their application in the daily practice.
Vedoucí práce: Alena Pospíšilová
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2013
Keywords: antimicrobial activity; antimikrobiální aktivita; hojení ran; chronické rány; infekce v ráně -- terapie; stěry z rány; wound smears; chronic wounds; Wound Healing; Wound Infection; disertace