Sledovanie antimikrobiálnej akivity materiálov vlhkého hojenia pri ošetrovaní chronických rán - Stracenská, Júlia, 1976- (2013)
Práce je zaměřena na chronické rány, materiály vlhké terapie a sledování jejich antimikrobiální aktivity v in vitro a in vivo podmínkách. V první části se práce věnuje definici chronické rány, faktorům, které ovlivňují hojení a prostředí na její spodině. Samostatnou kapitolu tvoří biofilm, kterého zvládnutí je podmínkou správného hojení chronické rány, dále jsou rozebírány exsudát, pH rány, přítomnost infekce, debridement a význam stěru z rány. Vědecko-výskumná část práce je zaměřena na účinky jednotlivých ošetřovacích materiálů vlhkého hojení na různé typy ran a na jejich vliv na bakteriální osídlení na spodině rány. Cílem práce bylo porovnat výsledky laboratorních a klinických testů a tyto výsledky aplikovat do každodenní praxe.