Kvalita života u pacientů s chronickými bércovými vředy - Slonková, Veronika, 1970- (2013)
Metody: Cílem této disertační práce bylo stanovit hlavní faktory, které ke zhoršení kvality života vedou. Byl vytvořen speciální soubor otázek zaměřených na kvalitu života pacientů s bércovými vředy. Tento soubor otázek byl rozdělen do 6 oblastí - psychika, bolest, tělesné problémy související s bércovým vředem, sociální aspekty, ovlivnění běžného života bércovým vředem a otázky související s terapií bércového vředu. Získaná data z jednotlivých dotazníků byla statisticky zpracována. Do souboru bylo zahrnuto celkem 100 pacientů s chronickými ulceracemi venózní nebo smíšené etiologie. Výsledky: Velikost ulcerace byla hlavním faktorem, který ovlivňoval většinu aspektů kvality života pacientů v našem souboru ( psychologické aspekty, intenzitu bolesti, tělesné problémy, sociální aspekty a ovlivnění běžného života), a to statisticky signifikantně. Jako další faktory určující kvalitu života byly prokázány intenzita bolesti ( ovlivňuje zejména tělesné problémy a sociální aspekty), věk ( souvis