Vnitrostranická kázeň a disciplinace členů Komunistické strany Československa v letech 1948-1952. Normy, deviace a sankce uvnitř KSČ se zaměřením na dění v Brněnském kraji a okrese Znojmo - Kaška, Václav, 1978- (2011)
Dizertace pojednává o vnitrostranické kázni a disciplinaci členů Komunistické strany Československa, přičemž se soustředí zejména na dění v Brněnském kraji a okrese Znojmo v letech 1948-1952. Práce kombinuje tematické a chronologické hledisko a její těžiště leží v rekonstrukcích vnitrostranických praktik na regionální a lokální úrovni. Nejprve je analyzován základní rámec vnitrostranické kázně, který byl tvořen normami chování a jednání členů KSČ kodifikovanými například v organizačním řádu strany. Poté jsou rekonstruovány nepřípustné odchylky od těchto norem, zejména nejčastější podoby pasivity straníků (absence na schůzích, neplacení členských příspěvků a problémy s členskými legitimacemi) a jejich nepřípustné aktivity (osobní spory, nepřijatelné obohacování se a tzv. diktátorské metody práce a případ Šling). Neplnění stranických povinností mělo vést k udělování disciplinárních trestů, jejichž problematice je věnována poslední kapitola první části práce. Druhá část dizertace je zamě