(Ne)regulace internetových kursových sázek v ČR v kontextu judikatury Soudního dvora Evropské unie - Malíková, Kristina; Masarykova univerzita. Katedra mezinárodního a evropského práva (2012)
Předkládaná práce se zabývá otázkou slučitelnosti zastaralé české právní úpravy internetového kursového sázení v České republice, s principy, vyplývajícími z judikatury Soudního dvora Evropské unie. Zákon č. 202/1990 Sb., o loteriích a jiných podobných hrách, ve znění pozdějších předpisů, totiž internetové kursové sázky explicitně neupravuje, ale přesto jsou nestandardním postupem - pomocí zmocňovacího ustanovení zákona o loteriích - Ministerstvem financí povolovány. Stávající právní úprava navíc umožňuje zahraniční majetkovou účast pouze v případě sázkových her v kasinu, zatímco u ostatních sázkových her stanoví povinnost sídla provozovatele v České republice, což se může jevit z hlediska evropského práva jako problematické.
This thesis deals with the question of the compatibility of the obsolete Czech legislation on the Internet betting with the principles arising from the case law of the Court of Justice of the European Union. Although the Act No. 202/1990 Coll. on Lotteries and other similar games does not explicitly regulate the Internet betting yet it is authorized by the Ministry of Finance during a non-standard procedure due to the enabling provisions of the Law on Lotteries. The current legislation allows foreign equity participation only in the case of casino gambling whereas other forms of games of chance require a registered office in the Czech Republic which may appear in terms of European law as problematic.
Rigorózní práce (JUDr.)--Masarykova univerzita, Právnická fakulta, 2013
Anglické resumé
Keywords: Soudní dvůr Evropských společenství; hazardní hry; internet; loterie; sázkové hry; betting; gambling; Internet; lotteries; Česko; země Evropské unie; Czechia; European Union countries; rigorózní práce; doctoral dissertations