Analýza exprese nestinu v duktálním adenokarcinomu pankreatu - Lenz, Jiří (2013)
Předložená disertačí práce se zabývá analýzou exprese nestinu ve tkáni PDAC, jejími korelacemi s vybranými klinicko - patologickými parametry včetně perineurálního šíření a také vyhodnocením exprese nestinu v nervových vláknech ve tkáni PDAC, sporadické CP a patologicky nezměněném pankreatu. Pracovali jsme na souboru 117 případů resekabilního duktálního adenokarcinomu pankreatu, na souboru 15 případů sporadické chronické pankreatitidy a na 2 kontrolních tkáních normálních pankreatů. Naše studie potvrdila úzký vztah nestinu a biologického procesu duktálního adenokarcinomu pankreatu. Význam exprese nestinu jako potenciálního prognostického markeru prokázán nebyl narozdíl od významu sledovaných konvenčních prognostických faktorů. Současně nebyla prokázána signifikantní korelace mezi expresí nestinu v nádorových buňkách a perineurálním šířením karcinomu. Exprese nestinu, jenž byla prokázána v nervových vláknech tkání duktálního adenokarcinomu pankreatu i chronické pankreatitidy pravděpodob