Variabilita druhové skladby suchozemských plžů na malých škálách: vliv stanovištní heterogenity a velikosti vzorkované plochy - Myšák, Jan (2013)
Cílem této práce je přispět k poznání ekologie terestrických plžů. Můj zájem se soustředil zejména na jejich vztahy s prostorovými charakteristikami prostředí. Pro výzkum tohoto typu je totiž předurčuje řada vlastností, zahrnující omezenou vagilitu či nízkou úroveň kompetice. Zároveň existují pouze kusé informace o tom, jak se mění uspořádání jejich společenstev a populací s měnící se prostorovou škálou. Podobně nedostatečná je znalost jejich rozptylu ve vtahu ke krajinným migračním prvkům. Doplnění žádá také poznání prostorové shody druhové bohatosti a uspořádání společenstev plžů s dalšími taxony. A právě na tyto otázky se snaží odpovědět předkládaná disertační práce. Práci tvoří hlavně tři studie (dvě již publikované, jedna zaslaná do redakce). První se týká složení malakocenóz v zalesněném opukovém údolí řeky Tiché Orlice, přičemž zvláštní důraz je kladen na rozmístění jednotlivých druhů v údolí.