Trestný čin obchodování s lidmi se zaměřením na problematiku prevence - Svobodová, Eva (2012)
Rigorózní práce se zabývá problematikou prevence obchodování s lidmi. Úvodní kapitola práce je zaměřena na vymezení termínu obchodování s lidmi a jeho pojmových znaků. Ve zbytku práce věnovaném samotné problematice prevence obchodování s lidmi je nejprve vymezen význam a úkoly prevence, následující kapitoly jsou věnovány podrobnému rozboru jednotlivých oblastí prevence, konkrétně osvětě široké veřejnosti a rizikových skupin, vzdělávání subjektů, které mohou přicházet do kontaktu s obchodovanými osobami, minimalizaci příčin obchodování s lidmi a opatření ke snížení poptávky po obchodovaných osobách a jejich službách. V závěru práce je poukázáno na nedostatky, kterými oblast prevence obchodování s lidmi v ČR trpí, a navrženy kroky vedoucí k jejich odstranění.