Význam starých map pro studium změn krajiny v okrese Hodonín - Havlíček, Marek (2013)
Cílem disertační práce bylo vyhodnocení významu starých map pro studium změn krajiny. Pro studium historického vývoje krajiny bylo zvoleno území okresu Hodonín. Jsou zde zastoupeny různé typy krajiny - zemědělsky intenzivně využívané nížiny a pahorkatiny Dolnomoravského úvalu a Kyjovské pahorkatiny, zalesněné oblasti vrchovin Ždánického lesa a Chřibů, rozsáhlé lesní komplexy v okolí Bzence a Hodonína, specifická vrchovinná krajina Bílých Karpat s cennými lučními komplexy. Bylo použito celkem pět mapových sad z let 1836-1841, 1876, 1953-1955, 1991, 2002-2006. Na základě těchto mapových podkladů byly vytvořeny mapy využití krajiny, z kterých byly dále odvozeny mapy stabilně využívaných ploch, počtu změn využití krajiny, intenzity využití krajiny, procesů změn využití krajiny. Taktéž byly vytvořeny krajinně-ekologické indexy a koeficienty, které dalším způsobem charakterizují krajinu okresu Hodonín. Značná část práce byla věnována vazbě změn využití krajiny na fyzickogeografické a socioek