Zlomeniny distálního berce - možnosti operační léčby - Kvasnička, Pavel (2012)
Cíl: Zhodnocení souboru pacientů léčených pro zlomeninu distálního bérce, optimalizovat léčebnou strategii a taktiku ošetřování těchto pacientů formou prospektivní studie. Materiál a metodika: Soubor operovaných pacientů s intraartikulární zlomeninou distální tibie, dle klasifikace AO B a C typ zlomenin. V tomto souboru bylo 50 mužů a 26 žen. Výsledky souboru byly hodnoceny podle hojení měkkých tkání, rtg podle podle Burwella, spokojenost pacienta a klinický výsledek podle skórovacího systému AOFAS. Z celkového počtu bylo 37 pacientů akutně stabilizováno zevním fixatérem s pozdější konverzí na vnitřní osteosyntézu. Nejčastějším způsobem definitivního ošetření zlomenin distální tibie byla otevřená repozice a vnitřní fixace (ORIF) - 69 zlomenin. Ke stabilizaci byly využívány úhlově stabilní implantáty, anatomicky tvarované dlahy na distální tibii, mediální nebo anterolaterální dlaha, u 7 pacientů byla provedena miniosteosyntéza. Výsledky: V rámci klinického či funkčního hodnocení dosažen