Evropská dimenze v učebnicích dějepisu - Stejskalíková, Jana, 1984- (2013)
V disertační práci se zabýváme problematikou evropské dimenze (dále jen ED) v dějepisných učebnicích. Předmětem našeho zkoumání je pět učebnic dějepisu pro 9. ročník ZŠ, ve kterých analyzujeme výkladový text a posuzujeme, zda jeho obsah odpovídá vybraným teoretickým a výzkumným poznatkům vztahující se k ED v dějepisném vzdělávání týkající se výuky nejnovějších a soudobých dějin Evropy. Jelikož ED ve vzdělávání je velmi rozsáhlé a komplexní téma, v teoretické části práce jsme se zaměřili pouze na několik okruhů sledované tematiky, včetně teorie učebnic. V rámci empirické části práce bylo naší snahou zjistit, v jakém rozsahu a jakým způsobem je ED integrována do současných dějepisných učebnic, přičemž nás zajímalo, zda učebnice vycházející z Rámcového vzdělávacího programu základního vzdělávání (2007, dále jen RVP ZV) kladou větší důraz na doporučovaná témata, než učebnice, které byly zpracovány na základě Vzdělávacího programu ZŠ (1996, dále jen VP ZŠ). K zodpovězení hlavní výzkumné otá